Jon Larsen tildeles Audun Tyldens Minnepris 2013

Jon Larsen
Jon Larsen

Prisvinneren er Jazzmusiker, han er født 7. januar 1959 og oppvokst på Jar i Bærum. Far var sveiser og mor rengjøringshjelp.

Jon Larsen giftet seg i 1994 med Barbara Jahn og sammen har de to døtre Stina(17)og Ingrid (14).

Stikkord for Jons engasjement må være django/gitar – Zappa og mikrometeoritter , favorittmat er paella , ivrig hage-entusiast og fridykker - ønsker seg metalldetektor til jul.

Gitaristen, komponisten, orkesterlederen, plateprodusenten, konsertarrangøren og maleren er en allsidig og idealistisk kunstner, kanskje særlig kjent som en fremragende og inspirerende sologitarist, men han har også gjort seg gjeldende som billedkunstner.

Som gitarist debuterte Larsen i strengetrioen Clozet 1976. Han fattet etterhvert interesse for den franske sigøynergitaristen Django Reinhardt og dennes Hot Club de France, og han vakte oppmerksomhet gjennom gruppen Barajazz (1979–80).

De fleste platene hans er utgitt på Hot Club Records, som han selv tok initiativet til 1982 og som han har vært en entusiastisk leder av.
Dette plateselskapet har stått for en vesentlig dokumentasjon av de siste tiårenes utvikling i norsk jazz, foruten at det har vært betydningsfullt i formidlingen av sigøynernes musikktradisjon, både som folkemusikk og jazz. 1988 etablerte prisvinneren The Vintage Guitars Series, og han har utgitt en fem platers presentasjon av det norske gitarfenomenet Robert Normann.

Hot Club Records og Jon Larsen har forestått utgivelse av mer enn 400 plater, filmer og bøker!
Det er jo en betydelig prestasjon av et enmannsselskap som også er kontinuerlig turnerende!

Jon Larsen har fra 1980 stått for den årlige Djangofestivalen i Oslo, dit han har brakt mange fremragende sigøynermusikere fra det europeiske kontinentet. Han har også vært aktiv i norsk platedistribusjon, og han var initiativtaker til The Virtual Gypsy Jazz Archive (fra 1998) og Robert Normann museum (fra 2000). 1994 fikk han NOPA-prisen «Årets verk» for komposisjonen Jimmy's Suite.

Som billedkunstner hadde Larsen sin første separatutstilling allerede som 17-åring 1976. Han fikk korrektur av den polsk-norske billedkunstneren Ryszard Warsinski 1976–81 og han studerte Dalí i Cataluña 1978–79, men er ellers autodidakt. Figurativt er han inspirert av surrealisme, symbolisme, til dels også av gotikk og renessanse, nyromantikk og nyrealisme. Han har hatt en lang rekke separatutstillinger, har deltatt på Høstutstillingen, Østlandsutstillingen, Den nasjonale tegnerutstilling m.m.

Gitaristen, bandlederen og plateselskapsdirektøren er nok mest kjent for sitt voldsomme engasjement for stringswing musikk med utgangspunkt i arven etter Django Reinhart.

Den tredje store inspirasjonskilden for Jon kunstnerisk er nok, overraskende for noen Frank Zappa, men linjene mellom Reinhardt, Dalí og Zappa er på mange vis åpenbare ved nærmere ettertanke.

For alle initiativene, ideene, ustoppeligheten og ikke minst musikken skal Jon Larsen ha all mulig slags skryt og ære, og han er så absolutt en riktig vinner av Audun Tyldens Minnepris 2013!

Oslo, oktober 2013
Fondet for norske plateprodusenter

Pressemelding

Tilbake