Espen Beranek Holm tildeles Audun Tyldens Minnepris 2012

Espen Beranek Holm
Espen Beranek Holm

Espen Beranek Holm er født og oppvokst i Oslo og bor der fortsatt.

Han har i løpet av en karriere på over tretti år jobbet innenfor mange ulike sjangere, på mange ulike arenaer og innenfor de fleste medier.

Espen har blant annet vært plateartist, musikalartist, revyartist og platedirektør.
Han har vært med i flere band, har komponert musikk for scene og film, og har jobbet i radio og tv.
Og med plateselskapet Animal Voice Production er han også medlem av FONO og norsk platebransje.

To ting som går igjen i det prisvinneren driver med, er musikk og humor. Ofte, men ikke alltid, i kombinasjon.

Det var musikken Espen slo gjennom med. Han er viden kjent som et av de hyggeligste menneskene i showbiz og er en utpreget lagspiller som gjerne deler scenelyset med andre. Likevel slo prisvinneren gjennom som soloartist, og det med musikk som ikke alle så på som hyggelig.

Hans aller første singel, utgitt for over tretti år siden, ble i høyeste grad lagt merke til. I litt for høy grad, vil enkelte hevde.

I løpet av åttitallet ga Espen ut flere album, fikk spellemannpris, hadde hovedrollen i en kjent musikal og var programleder på radio og tv.

Humoren tok mer og mer over utover nittitallet og etter tusenårsskiftet. Både på radio, i tv og i flere sceneshow har prisvinneren stått fram som en av våre beste komikere, med musikalitet og språksikkerhet som sine kjennemerker.

Espen Beranek Holm er språkmektig på flere måter. Han har gitt ut musikk med både engelske og norske tekster. Som komiker har han i sine mange gode parodier vist en unik teft for komikken i språket og innsikt i norske dialekter.

Til daglig fører prisvinneren et sobert og korrekt mål med røtter i Oslo vest, men han er såpass bevandret i det språklige at han - i motsetning til mange andre Oslo-innfødte - også behersker nynorsk. Faktisk bedre enn mange som har nynorsk som hovedmål. Dette har han vist gjennom samarbeid med nynorskforfattere og som vokalist i Dei nye Kapellanane, som kalte seg «Verdas største nynorske rock & roll-orkester». Og han skal vise det igjen neste år, i en av hovedrollene i en musikal på nynorsteateret Det Norske.

Musikalen heter «Shockheaded Peter».

Espen har vært med i eller samarbeidet med er Ung Pike Forsvunnet, Mors Beste Barn, Langsomt mot nord, Batagraf og Oslo Plektrum.

Noen av sceneforestillingene han har vært med i er «Grease», «3 mot 1 er feigt», «Med ræven i fatle», «Litt av en mann» og i år «Spamalot».

Han har jobbet med radio- og tv-programmene «Hallo i uken», «Happy hour», «Videospeilet», «Maestro» og «Løvebakken».
Som soloartist har han utgitt albumene «Sound of danger», «Trigger» og «X-ray», som han fikk Spellemannpris for.

Og singelen han debuterte med, og som ikke alle syntes var hyggelig, var «Dra te hælvete.»

I tillegg til alt som er nevnt, er årets prisvinner blid, veldig god med datateknologi og har en flott hårmanke. Og det ville vært vanskelig å takle at han er så god til så mye hvis det ikke var for at Espen Beranek Holm er et av de hyggeligste menneskene i showbiz.

Vi gratulerer med en velfortjent Audun Tyldens Minnepris 2012!

Oslo, 29, oktober 2012
Fondet for norske plateprodusenter

Pressemelding

Tilbake